leesmetandermansogenWat de een normaal vindt, is voor de ander vreemd. Zoveel mensen, zoveel verschillen.

Zou je weleens door de ogen van die ander naar de wereld willen kijken? Lees dan een boek.

Lezen is kijken met andermans ogen. Dat is het thema van de landelijke campagne Lees Met Andermans Ogen.

Lees met andermans ogen logo

Lezen verruimt ons denken en leert ons anderen beter te begrijpen, vaardigheden die goed van pas komen in de huidige samenleving.
Daarom nodigt deze landelijke campagne iedereen uit om eens (vaker) een boek te lezen over iemand die anders is dan hijzelf.

Om mensen te inspireren vaker een boek te lezen dat hen met andere ogen laat kijken, is de de website www.leesmetandermansogen.nl gelanceerd met daarop boekentips en video’s van bekende en onbekende lezers over boeken die hun ogen geopend hebben.

In de bibliotheekvestigingen zijn er presentaties van boeken waar je als lezer kan inleven in een persoon met een fysieke beperking, andere etnische achtergrond of woonplaats. Maar er zijn ook verhalen met thema's zoals bijvoorbeeld psychische aandoeningen. Of het gaat bijvoorbeeld over iemand die ouder of jonger is, of een andere seksuele voorkeur heeft dan de lezer zelf. Kortom het boek helpt je te verplaatsen in een ander en het verruimt je denkwereld!

De landelijke campagne is een initiatief van de Leescoalitie een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de KB, de VOB en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.