rembrandt zelfportret

2019 is weer een Rembrandt-jaar: het is dan 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. In het Fries Museum in Leeuwarden is t/m 17 maart de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ te zien. 

 

Op dinsdag 2 april zal Willy Atema van het Kunsthistorisch bureau Kunst en Kunde het boeiende levensverhaal van Rembrandt vertellen. Een lezing vol prachtig en haarscherp beeldmateriaal. 

 

 

 

Rembrandt en Saskia trouwden in 1634 in Sint Annaparochie. Bij een bruiloft hoort een feest: ‘Een vroylicke Bruyloft … (zo)als die in onse heden daechse Feeste ghevonden werden … ’.

 

Daarna volgde de loop van het leven, met de onvermijdelijk hoge kindersterfte. Hun 1e kind, Rumbartus leefde slechts kort, net als de twee meisjes die daarna geboren werden. Rembrandt boerde goed, hij was ‘een van de tegenwoordighe vermaerste Schilders van onse eeuwe.’  Rembrandt en Saskia leefden een leven dat ‘rijckelijck begoediget’ was. Totdat ook Saskia vlak na de geboorte van het 4e kind Titus, sterft aan een ‘uitteerende siecte’

 

Rembrandt neemt het met de moraal niet helemaal nauw door aan te pappen met de in huis komende voedsters van Titus, (Geertje Dircx, Hendrickje Stoffels) en raakt failliet.

 

Over Willy Atema
Willy Atema van kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ geeft presentaties, lezingen, reisbegeleiding, cursussen, rond- en inleidingen over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Meer informatie over de docente leest u op haar website: www.kunstenkunde.nl 

 

Waar en wanneer

  • Datum: dinsdag 2 april
  • Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • Locatie: centrale bibliotheek, Waalstraat 100
  • Toegang: € 5,00 voor leden/Vrijwilligerspas | € 7,50 voor niet leden 

 

Aanmelden:

 

rembrandtbanner

 

 

 

Zoeken

Openingstijden

Volg ons: