Actueel

November = Nederland Leest

nedleest logo 150pix

Thema van Nederland Leest is dit jaar: voeding: Je bent wat je leest. Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.

Dit jaar geen heruitgave van een klassieke titel. Het geschenkboek voor bibliotheekleden, getiteld 'Je bent wat je leest', bevat bijdragen over voeding van vijf specialisten. Het bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten.   

Lees meer...

Nederland leest … over voeding!

collinbeeld je bent wat je leest

Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens ingenomen. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes.

 

In november staat het thema voeding in al haar facetten centraal in de bibliotheek; enkele specifieke titels brengen we hier onder uw aandacht

Lees meer...

Informatieavond over dyslexie

dyslexie 13nov

Soms speelt dyslexie een rol bij moeite met lezen en schrijven. Ondanks veel oefenen lukt het vaak niet het beste uit jezelf te halen. Dat frustreert en belemmert iedere dag. 

 

Voor wie zichzelf daar in herkent is er in de centrale bibliotheek, Waalstraat 100, een informatieavond over dyslexie op dinsdag 13 november van 20.00 - 22.00 uur. Toegang is gratis na aanmelding. 

Lees meer...

Kidsvoorleesclub 2018

kidsvoorleesclub voorlezen feest nj2018

Voorlezen maakt alles leuker en helemaal in de Kidsvoorleesclub!

 

Die is iedere 2e woensdag van de maand in de centrale bibliotheek en in filiaal Holy van 14.30-15.30 uur.  

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom. 

De toegang is gratis.

Lees meer...

Cursus starten met de Samsung Galaxy

 boekomslag cursus startenmet samsunggalaxyIn drie lessen van twee uur leert u onder andere om de Samsung Galaxy te bedienen: 

Internetten, e-mailen, apps installeren, gebruiken en beheren. 

Dit alles onder het motto: 'Leer uw tablet beter kennen'.

 

 

 

Lees meer...

Computercursus Digisterker-werken met de e-overheid

digisterker logoHet aanvragen van huurtoeslag, het doorgeven van een verhuizing, bijna alle overheidszaken regelt u tegenwoordig via internet en met een DigiD.

 

Deze vaardigheden leert u tijdens de cursus Digisterker.   

 

Lees meer...

Vertelvoorstelling: O, kom er eens kijken

peuterochtend sinterklaasVoor kinderen van ca. 2 tot 4 jaar en hun ouders/opvoeders speelt Kiekeboek op donderdag 29 november in de Bibliotheek Holy, Koninginnelaan 773, de voorstelling: 'O, kom er eens kijken'.   

 

Inloop is vanaf 10.15 uur. De voorstelling begint om 10.30 en duurt tot 11.15 uur. 

Kosten zijn € 2,- voor leden en € 3,- voor niet-leden. Graag vooraf aanmelden in verband met het aantal beschikbare plaatsen. 

Lees meer...

Tabletcafe

tablet

Heeft u vragen over uw tablet of smartphone? Wilt u daarvan de instellingen verbeteren?

Vindt u het leuk om samen met andere tabletbezitters leuke apps te ontdekken en tips en trucs te delen?

 

Dan is het Tabletcafé wat voor u. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Lees meer...

IN DE SCHIJNWERPER

Handig om te weten:  

 

Hulp bij aanvraag persoonlijke OV-chipkaart:
Twee inloopochtenden op donderdag 15 en woensdag 21 november van 10.00 - 12.00 uur
in de centrale bibliotheek, Waalstraat 100.
Lees het nieuwsbericht op de site van gemeente Vlaardingen

 

Bieb activiteiten  

♦ Klik & Tik: leer de basis van computer & internet 

♦ Cursus Samsung Galaxy  

Tabletcafé 

♦ Word Digiwijs met Digisterker

 

 B taalplein

 wordtaalvrijwilliger4

 Passend Lezen in de Bibliotheek

  nieuwsbrief aanmelden

 

onlinecursussenbieb  

e booksvoorbibliotheekleden vrouwlezendtablet2

luisterbieb0314 

debibliotheekwiseapp schijnwerper 2 

bereslim2a 

boekstart2

 

 

Aanwinsten

 

boekstartlogonieuwBibliotheek Vlaardingen leent ook babyboekjes uit omdat het belangrijk is voor de (taal)ontwikkeling om op hele jonge leeftijd te beginnen met het lezen van boeken.

Elke Vlaardingse baby en zijn ouders zijn welkom in de Bibliotheek Vlaardingen. 

Schrijf uw kind gratis in als lid van de bibliotheek en ontvang het Boekstart-koffertje.

 

 

Boekstart vader en zoonWaarom is het belangrijk om met baby’s te lezen?

Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, daarover te praten of te zingen, krijgt een ouder goed contact met de baby.

Dat is niet alleen gezellig, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen. Van lezen groei je. Het stimuleert mensen (van jong tot en met oud) in hun verbale, psychologische, sociale, morele en verstandelijke ontwikkeling. En... als je eenmaal kunt lezen, dan wordt het steeds leuker!

 

boekstart omslagflyerWat houdt BoekStart in?

BoekStart is de naam van een landelijk programma dat ontwikkelt is door de Openbare Bibliotheken en de Stichting Lezen. Het doel van dit programma is het bevorderen van lezen door hele jongen kinderen.

Daarbij is de hulp van ouders natuurlijk onontbeerlijk.

 

Meer weten over Boekstart? Lees de flyer Baby's houden van boeken! (pdf). Ook in het Arabisch, Engels, Frans, Pools, Spaans en Turks beschikbaar.

Zie en hoor hoe Boekstart werkt.

 

 

 

stoffenboekje

Wat zijn babyboekjes?

Voor een baby is er nog geen verschil tussen een boek en speelgoed. Hij wil het op zijn manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek is zo gemaakt dat het bestand is tegen deze ‘onderzoeksmethode’. Stoffen boekjes, boekjes van plastic of dik karton zijn geschikt.  Ook zijn er leuke uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes. Als de baby al iets groter is, dan kan hij plaatjes van voorwerpen uit zijn omgeving herkennen.

 

Ouders kunnen samen met de baby het boekje doorbladeren. Het geeft niets als een kind in het midden wil beginnen of vijf bladzijden tegelijk omslaat. In dit stadium is het nog niet toe aan een echt verhaal. Het gaat er nu om dat de baby met boeken vertrouwd raakt, veiligheid ervaart als het op schoot zit, het plezier ervaart van samen lezen en dat ouder en kind samen bezig zijn met taal.

 

boekstartkoffer

Kind gratis inschrijven als lid en ontvang het Boekstart-koffertje

Tijdens één van de bezoeken aan het consultatiebureau, als de baby 8 tot 10 weken oud is, krijgt de ouder een brief uitgereikt namens de Wethouder van Cultuur. In deze brief wordt het belang van lezen uitgelegd. Bij de brief zit een BoekStart-waardebon.

Met deze bon kunnen de ouders naar een vestiging van de Bibliotheek Vlaardingen gaan om hun kind gratis in te schrijven als bibliotheeklid. Dan krijgen ouders het BoekStart-koffertje. In dit koffertje zit informatie over voorlezen en lezen, een boekje en een CD—boekje met liedjes en versjes. En ouders kunnen dan meteen hun eerste baby-bibliotheekboek lenen.

 

Zie ook: 

 

 

 

 

Zoeken

Openingstijden

Volg ons: