Actueel

Informatieavond over dyslexie

Logo Week van de Alfabetisering

Van 3 t/m 9 september is het de Week van de Alfabetisering. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen & schrijven. 

Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden, maar ook je kind voorlezen. Eén van de oorzaken kan dyslexie zijn. Daarom is er vrijdag 7 september een informatieavond over dit thema. 

Lees meer...

Bieb zoekt vrijwilligers voor B

B logo foto3De Bibliotheek Vlaardingen vindt het belangrijk dat alle mensen voldoende basisvaardigheden beheersen: Om makkelijker je weg te vinden in de samenleving, voor je gezondheid te zorgen, uit de schulden te blijven, een opleiding te doen of om een baan of vrijwilligerswerk te vinden.
Daarom is in de Bibliotheek B: de B van Beter leren spreken, lezen en schrijven en meer..

Lees meer...

Zomerlezen: gratis verlengen

zomerlezen In de maanden juli en augustus kunnen leden zelf boeken, tijdschriften en luisterboeken gratis verlengen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: via inloggen op deze site (mijn menu/verlengen), via de Bibliotheek Wise app of door te bellen naar de klantenservice. Dat geldt uiteraard ook voor jeugdleden.   

 

Lees meer...

VakantieBieb voor iedereen

Vakantiebieb logo Op vakantie? Daar horen boeken bij! Voor elke Vlaardinger, bibliotheeklid of niet, heeft de bibliotheek een zomers zomercadeau. En het is gratis. 

Lekker makkelijk boeken meenemen op vakantie.

Gewoon te lezen op een tablet of smartphone. 

De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus. Veel leesplezier!

 

Lees meer...

Gastlenen

gastlenen150pixGratis lenen in andere openbare bibliotheken (Gastlenen).

Op vertoon van uw bibliotheekpas en een legitimatiebewijs kunt u een gratis pasje krijgen in alle bibliotheken in Nederland.

 

U moet overigens wel een geldig Standaard- of Sterabonnement hebben om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken. 

  

Lees meer...

VakantieLuisteren met LuisterBieb

vakantieluisteren

De bibliotheken zetten luisterboeken extra in de etalage. En dat niet zonder reden. Veel mensen hebben het gemak ontdekt van luisterboeken tijdens de vakantie.

De LuisterBieb-app van de Bibliotheek is voor iedereen gratis beschikbaar in de Apple- en de Google Playstore. Een app waarmee je offline luisterboeken kunt beluisteren.

Laat het VakantieLuisteren maar beginnen! 

Lees meer...

Cursus archeologie

archeologiecursusIn de afgelopen decennia is er in Zuid-Holland veel geschiedenis uit de bodem gekomen. Archeologische opgravingen binnen en buiten de gemeentegrenzen hebben laten zien dat er hier al duizenden jaren mensen wonen. Een groot deel van de spullen die zij in de grond hebben achtergelaten bevindt zich nu in het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten in Alphen aan den Rijn. Meer weten? Kom dan naar de cursus archeologie over bodemvondsten die in oktober start. 

 

Lees meer...

Vertelvoorstelling: Kom erbij

kiekeboeklogoVoor kinderen van ca. 2 tot 4 jaar en hun ouders/opvoeders speelt Kiekeboek op donderdag 27 september in de Bibliotheek Holy, Koninginnelaan 773, de vertelvoorstelling: ‘Kom erbij’.    

 

Inloop is vanaf 10.15 uur. De voorstelling begint om 10.30 en duurt tot 11.15 uur. 

Kosten zijn € 2,- voor leden en € 3,- voor niet-leden. Graag vooraf aanmelden in verband met het aantal beschikbare plaatsen. 

Lees meer...

IN DE SCHIJNWERPER

Handig om te weten

 

In de bieb oefenen en leren voor je rijbewijs 

Vanaf september starten weer de activiteiten:

♦ Klik & Tik: leer de basis van computer & internet 

♦ Cursus iPad  

Cursus Samsung Galaxy  

Tabletcafé 

 

 B taalplein

 wordtaalvrijwilliger4

 Passend Lezen in de Bibliotheek

  nieuwsbrief aanmelden

 

onlinecursussenbieb  

e booksvoorbibliotheekleden vrouwlezendtablet2

luisterbieb0314 

debibliotheekwiseapp schijnwerper 2 

bereslim2a 

boekstart2

 

 

Aanwinsten

 

boekstartlogonieuwBibliotheek Vlaardingen leent ook babyboekjes uit omdat het belangrijk is voor de (taal)ontwikkeling om op hele jonge leeftijd te beginnen met het lezen van boeken.

Elke Vlaardingse baby en zijn ouders zijn welkom in de Bibliotheek Vlaardingen. 

Schrijf uw kind gratis in als lid van de bibliotheek en ontvang het Boekstart-koffertje.

 

 

Boekstart vader en zoonWaarom is het belangrijk om met baby’s te lezen?

Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, daarover te praten of te zingen, krijgt een ouder goed contact met de baby.

Dat is niet alleen gezellig, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen. Van lezen groei je. Het stimuleert mensen (van jong tot en met oud) in hun verbale, psychologische, sociale, morele en verstandelijke ontwikkeling. En... als je eenmaal kunt lezen, dan wordt het steeds leuker!

 

boekstart omslagflyerWat houdt BoekStart in?

BoekStart is de naam van een landelijk programma dat ontwikkelt is door de Openbare Bibliotheken en de Stichting Lezen. Het doel van dit programma is het bevorderen van lezen door hele jongen kinderen.

Daarbij is de hulp van ouders natuurlijk onontbeerlijk.

 

Meer weten over Boekstart? Lees de flyer Baby's houden van boeken! (pdf). Ook in het Arabisch, Engels, Frans, Pools, Spaans en Turks beschikbaar.

Zie en hoor hoe Boekstart werkt.

 

 

 

stoffenboekje

Wat zijn babyboekjes?

Voor een baby is er nog geen verschil tussen een boek en speelgoed. Hij wil het op zijn manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek is zo gemaakt dat het bestand is tegen deze ‘onderzoeksmethode’. Stoffen boekjes, boekjes van plastic of dik karton zijn geschikt.  Ook zijn er leuke uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes. Als de baby al iets groter is, dan kan hij plaatjes van voorwerpen uit zijn omgeving herkennen.

 

Ouders kunnen samen met de baby het boekje doorbladeren. Het geeft niets als een kind in het midden wil beginnen of vijf bladzijden tegelijk omslaat. In dit stadium is het nog niet toe aan een echt verhaal. Het gaat er nu om dat de baby met boeken vertrouwd raakt, veiligheid ervaart als het op schoot zit, het plezier ervaart van samen lezen en dat ouder en kind samen bezig zijn met taal.

 

boekstartkoffer

Kind gratis inschrijven als lid en ontvang het Boekstart-koffertje

Tijdens één van de bezoeken aan het consultatiebureau, als de baby 8 tot 10 weken oud is, krijgt de ouder een brief uitgereikt namens de Wethouder van Cultuur. In deze brief wordt het belang van lezen uitgelegd. Bij de brief zit een BoekStart-waardebon.

Met deze bon kunnen de ouders naar een vestiging van de Bibliotheek Vlaardingen gaan om hun kind gratis in te schrijven als bibliotheeklid. Dan krijgen ouders het BoekStart-koffertje. In dit koffertje zit informatie over voorlezen en lezen, een boekje en een CD—boekje met liedjes en versjes. En ouders kunnen dan meteen hun eerste baby-bibliotheekboek lenen.

 

Zie ook: 

 

 

 

 

Zoeken

Openingstijden

Volg ons: