boekstartkoffertjeBibliotheek Vlaardingen leent ook babyboekjes uit. Het is van groot belang om op (hele) jonge leeftijd te beginnen met het lezen van boeken. Elke Vlaardingse baby en zijn ouders zijn welkom in de Bibliotheek Vlaardingen.

Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk ouders van baby’s bereikt worden, is Bibliotheek Vlaardingen een samenwerkingsverband aangegaan met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de Gemeente Vlaardingen.

Boekstart vader en zoonWaarom is het belangrijk om met baby’s te lezen?

Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Door samen plaatjes te kijken, daarover te praten of te zingen, krijgt een ouder goed contact met de baby.

Dat is niet alleen gezellig, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al vanaf een paar maanden samen met hun ouders boekjes lezen een veel grotere woordenschat hebben dan kinderen die dat niet doen. Van lezen groei je. Het stimuleert mensen (van jong tot en met oud) in hun verbale, psychologische, sociale, morele en verstandelijke ontwikkeling. En... als je eenmaal kunt lezen, dan wordt het steeds leuker!

Wat houdt BoekStart in?

BoekStart is de naam van een landelijk programma dat ontwikkelt is door de Openbare Bibliotheken en de Stichting Lezen. Het doel van dit programma is het bevorderen van lezen door hele jongen kinderen. Daarbij is de hulp van ouders natuurlijk onontbeerlijk. Als kinderen op hele jonge leeftijd in aanraking komen met boeken ontwikkelen zij een voorsprong (op school) waar ze hun hele verdere leven voordeel van hebben. Het samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Boekstart moeder dochterWat zijn babyboekjes?

Voor een baby is er nog geen verschil tussen een boek en speelgoed. Hij wil het op zijn manier ontdekken. Door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek is zo gemaakt dat het bestand is tegen deze ‘onderzoeksmethode’.

Stoffen boekjes, boekjes van plastic of dik karton zijn geschikt.  Ook zijn er leuke uitklapboeken, rammelaarboekjes en knisperboekjes. Als de baby al iets groter is, dan kan hij plaatjes van voorwerpen uit zijn omgeving herkennen.

Ouders kunnen samen met de baby het boekje doorbladeren. Het geeft niets als een kind in het midden wil beginnen of vijf bladzijden tegelijk omslaat. In dit stadium is het nog niet toe aan een echt verhaal. Het gaat er nu om dat de baby met boeken vertrouwd raakt, veiligheid ervaart als het op schoot zit, het plezier ervaart van samen lezen en dat ouder en kind samen bezig zijn met taal.

boekstartkoffertjeSamenwerking de Bibliotheek Vlaardingen, het CJG en de Gemeente Vlaardingen

Alle betrokken partijen onderschrijven het belang van lezen en leesbevordering. Om ervoor te zorgen dat elke pasgeborene en zijn ouders in Vlaardingen bereikt worden, is gekozen om samen te werken met het CJG. Elke ouder komt op het consultatiebureau.

Kind gratis inschrijven als lid en ontvang het Boekstart-koffertje

Tijdens één van die bezoeken, als de baby 8 tot 10 weken oud is, krijgt de ouder een brief uitgereikt namens de Wethouder van Cultuur. In deze brief wordt het belang van lezen uitgelegd. Bij de brief zit een BoekStart-waardebon.

boekstartkoffertjei nhoudMet deze bon kunnen de ouders naar een vestiging van de Bibliotheek Vlaardingen gaan om hun kind gratis in te schrijven als bibliotheeklid. Dan krijgen ouders het BoekStart-koffertje. In dit koffertje zit informatie over voorlezen en lezen, een boekje en een CD—boekje met liedjes en versjes. En ouders kunnen dan meteen hun eerste baby-bibliotheekboek lenen.

Uiteraard hopen de samenwerkingspartners dat er na dit eerste boekje, nog vele boeken geleend zullen worden. Daarnaast zal er een interessant en gevarieerd activiteitenprogramma aangeboden worden, waarvoor de BoekStartouders en hun kind(eren) uitgenodigd zullen worden.

Zie ook: www.boekstart.nl