Tapijt van Bayeux

In het herdenkingsjaar van de Slag bij Vlaardingen organiseerde de bibliotheek een lezing op dinsdagavond 10 april met Willy Atema onder de titel ‘Ridders te paerde, volc te voet’. 

 

De lezing was snel volgeboekt en tevens een mooie gelegenheid voor iedereen die van historie en kunst houdt!

 

atema lezinginbiebZij gaf een cultuurhistorische presentatie waarin, met als uitgangspunt het Tapijt van Bayeux (ca 1066), de levensomstandigheden en ideeënwereld van de middeleeuwen worden geschetst.

 

Het Tapijt van Bayeux
Het tapijt van Bayeux (vernoemd naar het Normandische stadje Bayeux waar het tentoongesteld wordt) is een 70 meter lang borduurwerk dat de geschiedenis weergeeft van de verovering van Engeland in 1066. Een wandkleed dus van bijna 1000 jaar oud, dat vrijwel ongeschonden branden, vld1018staandvernielingen en godsdienstoorlogen doorstond! Het Tapijt verbeeldt de strijd tussen de Willem de Veroveraar (ca 1028-1087) en de Angelsaksische graaf Harold II (1020-1066). Hoe de strijd verliep, wat het kostte aan inzet, wapens, slachtoffers, moed, list en bedrog weten we door het Tapijt van Bayeux. Het tapijt vertelt over winnen en verliezen, wonen en varen, eten en drinken, kleding en gewoontes uit een tijd waar wij niet zoveel weet van hebben.

 

Kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’
Willy Atema van kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ geeft presentaties, lezingen, reisbegeleiding, cursussen, rond- en inleidingen over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van het kunsthistorisch bureau luidt: ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. 

 

 

 

atema tapijtvanbayeux 255pixZie ook de websites:

 

Afbeeldingen van het Tapijt van Bayeux: kunsthistorisch bureau 'Kunst en Kunde'.