karinderoos boekomslagdubio

De Slag bij Vlaardingen wordt dit jaar uitgebreid herdacht met allerlei activiteiten. Zo ook met de publicatie van het boek Dubio. Daarom organiseerde de Bibliotheek Vlaardingen een lezing op dinsdagavond 15 mei met de auteur Karin de Roos.

 

Karin de Roos lezing in bibliotheekDubio brengt de middeleeuwen tot leven met een spannend plot over een onverwoestbare jonge vrouw en haar even onverwoestbare liefde.

 

Met Dubio plaats Karin de Roos een fictief romantisch verhaal in een waargebeurd deel van de Hollandse geschiedenis. In de lezing vertelde Karin de Roos over de achtergronden van haar historische roman, het schrijfproces, de verschillende thema's etc. Al met al een heel intensief project voor de auteur!   

 

 

vld1018staand

Over de roman Dubio

Het is 1014. De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras bij het middeleeuwse Flardinga een zwaar mishandeld meisje, Germaine. Ze wordt opgenomen in de familie van de smid. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt. Graaf Dirk komt in conflict met de keizer en Bernulf en Germaine vervullen tegen wil en dank een doorslaggevende rol in de historische slag die daarop volgt.

 

In 2018 wordt in een psychiatrische kliniek een jonge vrouw opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken uit heden en verleden verbinden? Therapeute Martha komt tot een nog gruwelijker conclusie, één die haar patiënte weigert te aanvaarden. Waarom raakte ze op drift? Wat is waar? Of waar is wat?

 

Dubio is een spannende historische roman met een universeel thema die heden en verleden vervlecht. Het boek speelt met de thema’s identiteit, oorsprong en religie, grotendeels tegen het decor van middeleeuws Vlaardingen. Het mixt historische feiten met een spannend plot, maar vertelt vooral een universeel liefdesverhaal dat zelfs de grenzen van de tijd overwint.

 

Karin de Roos portretKarin de Roos

Karin de Roos vertelt ‘Ik studeerde Historische en kunstwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Cultuurgeschiedenis heeft me altijd geïnteresseerd, vooral de middeleeuwen. Als meisje verslond ik al de boeken van Thea Beckman en Tonke Dragt. Later ontdekte ik onder andere Diana Gabaldon (De reiziger). Dubio is mijn romandebuut, maar niet mijn eerste boek. Via uitgeverij Forte bracht ik twee non-fictie titels uit in 2005 (Kinderknipboek) en 2009 (Kind in Balans). Daarnaast schrijf ik sinds 2007 voor uiteenlopende opdrachtgevers en geef ik schrijftrainingen, -coaching en advies’.

 

Zie ook: