veelgesteldevragen passendlezen3Bekijk het overzicht van de veelgestelde vragen over Passend Lezen in de Bibliotheek.

 

 

Goed verhaal zit tussen je oren

 

 

 

Vraag 1: Wat houdt de dienst in?
Met deze dienst kun je gesproken boeken beluisteren. Je kunt kiezen uit een collectie van ruim 45.000 gesproken boeken.

 

Vraag 2: Waar kan ik deze dienst vinden?
De dienst is te vinden in de digitale bibliotheek: www.bibliotheek.nl/passendlezen.

 

Vraag 3. Voor wie is deze dienst?
Deze dienst is alleen bedoeld voor mensen met een leesbeperking. Bijvoorbeeld als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruikmaken van gesproken boeken.

 

Vraag 4. Is deze dienst beschikbaar voor alle leden van de openbare bibliotheken?
Nee, deze dienst is alleen beschikbaar voor bibliotheekleden met een leesbeperking.

 

Vraag 5. Moet ik online zijn om gesproken boeken te kunnen beluisteren?
Ja, de dienst is alleen beschikbaar als je online bent. Indien je gebruik maakt van deze dienst met je tablet en je bent niet verbonden met het internet via WiFi, kan het gebruik van de dienst leiden tot hoge kosten in verband met het gebruik van je databundel.

 

Vraag 6. Kan ik de gesproken boeken ook beluisteren op een tablet of mobiele telefoon?
Ja, dat kan. De gesproken boeken zijn te beluisteren via je internetbrowser. Dit kan via je PC/laptop, tablet en mobiele telefoon.

 

Vraag 7. Hoe kan ik gebruikmaken van deze dienst?
Om gebruik te kunnen maken van deze dienst, maak je met de lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek een account aan op www.bibliotheek.nl/passendlezen. Hierna volgt een inschrijfformulier waar je onder andere de Verklaring Leesbeperking invult. Na het invullen van de Verklaring Leesbeperking kun je direct gebruikmaken van de dienst. Bij een volgend bezoek aan het platform log je in met je gegevens. Op de website vind je een handig instructiefilmpje.


Vraag 8. Waarom moet ik de Verklaring Leesbeperking invullen?
Deze dienst is alleen toegankelijk voor mensen met een leesbeperking vanwege de afspraken met de uitgevers in verband met auteursrechten. Bij het aanmelden, verklaar je door het plaatsen van een vinkje, dat je een leesbeperking hebt: blind, slechtziend, dyslectisch of een motorische en/of cognitieve beperking (reuma, afasie etc.). Indien je de verklaring invult zonder dat je een leesbeperking hebt, pleeg je valsheid in geschrifte (zie de gebruikers-en uitleenvoorwaarden).

 

Vraag 9. Heb ik een doktersverklaring nodig voor de Verklaring Leesbeperking?
Nee, je hebt geen doktersverklaring of verklaring van een specialist nodig.

 

Vraag 10. Wordt de Verklaring Leesbeperking gecontroleerd?
Ja, medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen telefonisch contact met je op om je gegevens en Verklaring Leesbeperking te bevestigen. Na deze bevestiging krijg je definitief toegang tot de gesproken boeken.

 

Vraag 11. Wie is Bibliotheekservice Passend Lezen?
Bibliotheekservice Passend Lezen is eigenaar van de collectie gesproken boeken. Samen met de bibliotheken maken zij de gesproken boeken beschikbaar voor bibliotheekleden. Bibliotheekservice Passend Lezen is onderdeel van het netwerk van openbare bibliotheken en biedt naast de gesproken boeken ook braillelezen, letterlezen en combilezen. Meer informatie vind je op www.passendlezen.nl

 

Vraag 12. Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Jouw gegevens, zoals de Verklaring Leesbeperking, worden centraal opgeslagen. Dit is noodzakelijk om de dienst te kunnen leveren. We zullen deze gegevens nooit aan derden verstrekken. Wel worden de gegevens geanonimiseerd aan Bibliotheekservice Passend Lezen ter beschikking gesteld ten behoeve van de controle op de Verklaring Leesbeperking en managementrapportages.

 

Vraag 13. Moet ik de gesproken boeken ook verlengen?
Nee, dat is niet nodig. De gesproken boeken hebben geen maximale uitleentermijn. Je mag ze zo lang op je boekenplank laten staan als je wilt. Je mag maximaal 15 boeken op je boekenplank hebben staan.

 

Vraag 14. Waarom mag ik maximaal 15 boeken op mijn boekenplank?
Het aantal boeken op de boekenplank is uit oogpunt van veiligheid en gebruikersgemak vastgesteld op maximaal 15. Heb je het maximum bereikt, dan zul je eerst een boek moeten verwijderen om een nieuwe te kunnen toevoegen.

 

Vraag 15. Is er ook een app beschikbaar?
Nee, voor deze dienst is nog geen app beschikbaar.


Vraag 16. Hoeveel gesproken boeken zijn er?
Er zijn in momenteel ruim 45.000 gesproken boeken beschikbaar. Jaarlijks wordt het aanbod met circa 2.000 titels uitgebreid.

 

Vraag 17. Zijn er ook actuele titels?
Ja, er zitten veel bekende en actuele titels in de collectie. We hebben gesproken boeken voor jong en oud en bijna ieder genre is vertegenwoordigd (van spanning tot detective tot kinderboek). Meer informatie over de collectie vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen.nl/collectie.

 

Vraag 18. Wat is het verschil met het Luisterboek?
Luisterboeken zijn voor iedereen toegankelijk. Gesproken boeken zijn alleen beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn speciaal aangepast op hun wensen. Gesproken boeken hebben een Daisy-format. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Daisy maakt het onder meer mogelijk om eenvoudig in een gesproken boek te navigeren en de afspeelsnelheid aan te passen.

 

Vraag 19. Onthoudt de player waarmee ik de boeken beluister waar ik gebleven ben?
Ja, de player maakt automatisch een bladwijzer aan. De volgende keer dat je het boek opent, wordt het boek afgespeeld vanaf het punt waar je gebleven was. Let op: als je het gesproken boek op een andere computer opent, zal het boek niet verder gaan op het punt waar je gebleven was.

 

Vraag 20. Op welke apparaten kan ik de gesproken boeken beluisteren?
De gesproken boeken zijn te beluisteren op alle computers met de volgende browsers: Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari. Ook op de tablet zijn de gesproken boeken te beluisteren.

 

Vraag 21. Kan ik met iemand contact opnemen over deze dienst?
Ja, je kunt contact opnemen met de Bibliotheek Vlaardingen, maar je kunt ook het contactformulier www.bibliotheek.nl/passendlezen/contact invullen. Ook als het gaat om een technisch probleem.

 

Vraag 22. Het lukt me niet om een account aan te maken, wat nu?
Als het niet lukt om een account aan te maken, neem dan contact op met de Bibliotheek Vlaardingen.

 

Vraag 23. Ik heb een account aangemaakt, maar het lukt niet om in te loggen. Wat nu?
Neem contact op met de Bibliotheek Vlaardingen.

 

De meest actuele versie van Veelgestelde vragen staat op www.passendlezen.bibliotheek.nl/veelgestelde-vragen.html