Inspiratiemiddag Taal gezondheid dhr Dopper Maandag 26 november 2018 organiseerden Bibliotheek Vlaardingen, Gemeente Vlaardingen en ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn) een succesvolle Inspiratiemiddag Taal en Gezondheid in de Bibliotheek aan de Waalstraat.

In Nederland heeft 1 op de 3 Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. Voor deze mensen zijn communicatie en informatiemateriaal in de zorg moeilijk te begrijpen. Voor zorgverleners is het lastig deze cliënten te herkennen. Communicatie, informatie en begeleiding sluiten daarvoor niet altijd goed aan bij de patiënt of cliënt.

Waarom deze Inspiratiemiddag

Doel van deze bijeenkomst was het op de agenda zetten van het onderwerp gezondheidsvaardigheden. De organisatoren wilden de Vlaardingse zorgverleners inspireren, informeren en activeren op het gebied van basisvaardigheden in het algemeen en gezondheidsvaardigheden in het bijzonder.

Inspiratiemiddag Taal gezondheid dhr DopperRondetafelgesprek

De bijeenkomst begon met een rondetafelgesprek onder leiding van dagvoorzitter Marvin Visser (Vlaardingen in Beweging). Aan tafel sprak hij met Stichting Lezen & Schrijven, Bibliotheek Schiedam, NL Educatie en ZEL over de resultaten en de lessen van een voorbeeldproject bij Damzicht in Schiedam. Het gesprek ging ook over de ambities van de zorgorganisaties in Vlaardingen op het gebied van taal en gezondheid.

Workshops

Daarna was er de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops: “Effectief communiceren” van voorlichters Gezondheid, “Positieve gezondheid” van Cynthya de Vaal of “Herkennen en Doorverwijzen van laaggeletterden” door Michiel Sträter van Stichting Lezen & Schrijven.

De bijeenkomst werd afgesloten met tips over hoe je je communicatiemateriaal begrijpelijk maakt.

Na afloop kon elke deelnemer op de foto vastleggen wat zijn of haar volgende stappen op het gebied van laaggeletterdheid zullen zijn.

Meer informatie

Heeft u vragen over basisvaardigheden* en gezondheid? Of over de Bondgenootschap Basisvaardigheden*. Neem contact op met coördinator basisvaardigheden Agnieszka van Maren (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met Antoinet Smallegange van Zorgorganisatie Eerste Lijn (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

*In het Bondgenootschap Basisvaardigheden zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd die het belangrijk vinden dat alle mensen in Vlaardingen voldoende basisvaardigheden beheersen. Oftewel, dat zij kunnen spreken, luisteren, lezen en schrijven in de Nederlandse taal, kunnen rekenen en over voldoende digitale vaardigheden beschikken.

Foto: dhr. J. Dopper, huisarts.